„ Życie jest tym, co ludzie najbardziej starają się zachować i jednocześnie najmniej cenią”

Jean de la Bruyera

Czy wiesz, że … już w okresie prenatalnym sposób żywienia oddziałuje na nasze zdrowie. Prawie większość społeczeństwa zdaje sobie doskonale sprawę z tego, że racjonalne i zdrowe odżywiane jest niezwykle ważne. A co to znaczy racjonalne żywienie?  To taka dieta, która jest  zbilansowana i wyczerpująca pod względem zapotrzebowania człowieka w energię i składniki odżywcze. Odpowiednio dobrane i zestawione w żądanych ilościach muszą być witaminy, tłuszcze, białka, węglowodany, sole mineralne i inne substancję.  Niestety jeśli te substancje nie zostaną dostarczone może to spowodować w ludzkim organizmie niekorzystne zmiany. Może dojść np. do anemii. Szczególne u dzieci i młodzieży taki stan może powodować nawet nieprawidłowy rozwój fizyczny czy umysłowy.

Bardzo dużą rolę w codziennym żywieniu dla człowieka i to zarówno u ludzi zdrowych, jak i chorych jest tłuszcz. Ich szczególnie ważna pozycja wynika nie tylko ze względów żywieniowych, ale także z powodów profilaktycznych oraz leczenia metabolicznych schorzeń układu krążenia. Za zdrowsze i bardziej pożądanie w codzienne diecie powszechnie uważa się tłuszcze roślinne, w tym szczególnie oleje. Tłuszcze używa się także w kosmetyce do produkcji kremów, szminek czy olejków kosmetycznych oraz do chemii użytkowej np. do wyrobu mydła itp.

Obecnie przyjmuje się, że człowiekowi do normalnego funkcjonowania niezbędne jest około 60 różnych składników odżywczych. Możemy wymienić: 10 aminokwasów egzogennych budujących białka pełnowartościowe, 1-4 niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 1-2 cukrowców, 21 składników mineralnych oraz 18 witamin oraz inne składniki pokarmowe tzw. substancje śladowe. Ponadto wymienionych substancji w pożywieniu powinno się również znaleźć surowe włókna roślin czyli błonnik. Wszystkie te składniki powinny być codziennie dostarczone wraz  z pożywaniem do organizmu, ponieważ zachodzące w organizmie ludzkim procesy przemiany materii wymagają stałych i regularnych dostaw energii. Jeśli wymóg ten nie zostanie spełniony i składniki odżywcze nie zostaną dostarczone w pożądanej ilości może dojść do różnych niekorzystnych zmian w naszym organizmie np. do nieprawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego, niedorozwoju układu kostno- szkieletowego.

Tłuszcze zwane też lipidami, występują we wszystkich żywych organizmach. Stanowią niezbędny składnik pokarmowy dla zwierząt oraz ludzi. Są trzecią podstawową grupą składników pokarmowych niezbędnych nam do życia. Tłuszcze dostarczają do życia energii np. z 1 grama tłuszczu nasz organizm wytwarza około 37,7 kJ. Czyli tłuszcz daje  dwa raz więcej energii niż białko czy cukier. Tłuszcze to także cennym źródłem niezbędnych dla naszego życia substancji odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K. Substancje te uczestniczą w różnych procesach fizjologicznych, zachodzących w ludzkim organizmie.

Witaminy dbają o zdrowy i młody wygląd skóry oraz odpowiadają za transport niektórych substancji wewnątrz naszego ciała.

Tłuszcze odgrywają bardzo dużą role w budowie błon komórkowych. Są też głównym źródłem glicerolu i wspomnianych kwasów tłuszczowych, z których potem organizm syntezuje różne inne, niezbędne mu lipidy. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze są pożądane w codziennej diecie. Nie wszystkie rodzaje tłuszczów są zdrowe !!!

Podsumowując tłuszcze niezbędne nam do życia czerpiemy z roślin oraz zwierząt. Roślinne tłuszcze znajdują się w nasionach i miąższu owoców. Natomiast tłuszcze zwierzęce wchodzą w skład komórek różnych narządów, tłuszczu jelitowego i podskórnej tkanki tłuszczowej. Tłuszcze  jadalne roślinne i zwierzęce stanowią skoncentrowane źródło energii dla ludzkich tkanek i narządów. Jednocześnie dostarczają wspomniane NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz stanowią materiał budulcowy dla pewnych struktur komórkowych. Tłuszcze mają bardzo duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Jedzenie w nadmiarze, a także konsumpcja pokarmów zbyt kalorycznych, w szczególności bogatych w węglowodany i niezdrowe tłuszcze, z czasem  prowadzi do nadwagi i otyłości. Szczególnie sprzyja chorobą układu krążenia spożywanie w nadmiarze tłuszczów nasyconych i cukrów prostych.

Wiadomo, że zdrowie i choroba zaczyna się od kuchni, a raczej od półek sklepowych. Wiele diet, szczególnie odchudzających, zaleca unikanie spożywania tłuszczy, a czy to jest słuszne podejście?

Nie wszystkie tłuszcze mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Wszystkie tłuszcze dostarczają energii, są niezbędne do transportu i wchłaniania witamin, niektóre wzmacniają odporność oraz biorą udział w procesie termoregulacji. Dlatego lepiej wiedzieć jak odróżnić tłuszcze dobre od złych tłuszczy i które lepiej unikać.

Uwaga !!!!

Najzdrowszymi tłuszczami są te, które zawierają mało nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) za to sporo nienasyconych (NNKT w tym szczególnie wielonasyconych WNKT) Właśnie takie tłuszcze powinniśmy jeść !!! Nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega- 6 dlatego powinniśmy dostarczyć je wraz z pożywieniem.

Jaki wpływ na człowieka mają nienasycone kwasy tłuszczowe? Wzmacniają odporność, pomagają w pracy mózgu, biorą udział w produkcji hormonów oraz chronią przed chorobami. Produkty w których możemy znaleźć NNKT to między innymi ryby, oliwy, oleje np. rzepakowy, orzechy oraz niektóre nasiona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *