Blog
Olej z pestek dyni, a pasożyty
Ze względu na swój kolor nazywany jest często „zielonym złotem”. W tym oleju występuje szereg składników odżywczych i wartości odżywczy...
Olej konopny jaką skrywa tajmnicę?
Olej konopny jest otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion konopi siewnej. Konopie siewne kiedyś były w Polsce niemal wszędzie, po...
Po co pić olej lniany?
Olej lniany to najbogatsze roślinne źródło kwasu alfa – linolenowego należącego do rodziny kwasów omega-3. Badani kliniczne wykazały, ż...
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej rzepakowy tłoczony na zimno, tłoczy się z wyselekcjonowanych polskich nasion rzepaku. Taki olej ma żółty kolor oraz delikatny smak...
Nasiona lnu, czyli siemię lniane jako naturalne źródło zdrowia
Coraz częściej sięgamy po nasion lnu ze względu na jego korzystny wpływ na organizm. Najbardziej dostępne są cztery formy przeznaczone ...
Olej z czarnuszki dla każdego
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowanyCzarnuszka, nazywana także czarnym kminem lub Płynnym Złotem Faraonów....
Czy olej lniany jest wartościowy
Olej lniany był już używany i ceniony w starożytnym Egipcie. Natomiast do niedawana ten olej był szeroko wykorzystywany do celów spożyw...
Dlaczego oleje tłoczone na zimno są tak ważne
Oleje roślinne warte są każdej uwagi, a także wprowadzenia do codzinnego jadłospisu. Oleje tłoczone na zimno znane są od setek lat i z...