Czy zastanawiasz się czasem dlaczego tak dużo mówi się o tłuszczach i dlaczego są tak ważne dla zdrowia ludzkiego organizmu?
- Tłuszcze jadalne możemy podzielić na kilka kategorii, ale nas dzisiaj interesuje najbardziej podział na tłuszcze zwierzęce i roślinne oraz sztuczne i modyfikowane. Do tłuszczów roślinnych możemy zaliczyć np. oleje roślinne – najzdrowsze to oleje tłoczone na zimno! Do tłuszczów zwierzęcych np. smalec, łój, masło, tran. Natomiast tłuszcze sztuczne i modyfikowane to np. margaryna.
- Istniej podział tłuszczy ze względu na długość budującego je łańcucha węglowego. Możemy je podzielić na kwasy tłuszczowe krótko- średnio- i długołańcuchowe. Cząsteczka kwasów tłuszczowych krótkołańcuchowych jest zbudowana z maksymalnie 6 atomów węgla, natomiast średnio łańcuchowe to 6-10 atomów węgla, natomiast cząsteczka kwasów długołańcuchowych to powyżej 12 atomów węgla.
W składzie tłuszczów roślinnych przeważają kwasy nienasycone (NNKT), a w tłuszczach zwierzęcych nasycone kwasy tłuszczowe (NKT). Tłuszcze zwierzęce i roślinne różnią się także między sobą zawartością witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli A, D, E, K oraz rodzajem budujących je związków sterolowych. Dużą ilość witaminy E znajdziemy w tłuszczach roślinnych, natomiast bardzo małą ilość witaminy A i D. Natomiast w tłuszczach zwierzęcych jest mało witaminy E, natomiast dużo A i D (zwłaszcza w maśle).
Od dawna istniej spór na temat co jest lepsze tłuszcze roślinne czy zwierzęce, a przy tym nasycone czy nienasycone. Często prowadzone są dyskusje jaki tłuszcz należy użyć do smażenia, pieczenia, a jakim najlepiej posmarować chleb. Myślę, że warto dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat.
Nagonka przeciwko tłuszczą zaczęła się mniej więcej w połowie ubiegłego stulecia. Wtedy to dr Ancel Keysfizjolog z University of Minesota w USA, opublikował pracę pt. „Arterioskleroza, problem współczesnego zdrowia publicznego”. Keys udowadnia w niej, że wzrost liczby zgonów spowodowanych chorobami serca jest rezultatem spożywania dużej ilości niezdrowego tłuszczu. Ogólny wniosek był prosty – niezdrowe tłuszcze zwiększaj liczbę zawałów serca. Jak się później okazało, że Keys do swoje analizy dobrał tylko te stany, z których dane potwierdzały jego tezę. Od tego czasu nagonka przeciw tłuszczą trwała już jednak na dobre. Od tego czasu dużo dyskutuje się na temat wpływu tłuszczy na zdrowie ludzi.
Zobacz zdrowe tłuszcze
Ten post ma 3 komentarzy
Ten artykuł jest jak kulminacja wiedzy, gdzie każde zdanie jest jak skrupulatnie skomponowany element skomplikowanego układanki, a całość tworzy niesamowitą opowieść, zdolną zarazić czytelnika pasją autora.
Dziękujemy, staramy się dostarczać ciekawych i wiarygodnych treści. Pozdrawiamy z Uśmiechem
Treść jest klarowna, dobrze zorganizowana i pełna przydatnych wskazówek. Autor doskonale wyjaśnia kluczowe zagadnienia. Może warto by dodać więcej przykładów praktycznych. Pomimo tego, tekst jest niezwykle edukacyjny i inspirujący.