Najczęściej zadawane pytania

Poczytaj albo napisz do nas jeśli masz jakieś pytanie

Nasze oleje tłoczymy do temperatury 38°C dzięki czemu zachowują one najistotniejsze składniki odżywcze, a ponadto proces ten wydobywa pełnie smaku i aromatu. Dzięki temu przyrządzane potrawy są przepyszne. 

Zalety olejów tłoczonych na zimno: 

  • są bogate w składniki odżywcze: tłoczone na zimno oleje zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak witaminy, przeciwutleniacze, fosfolipidy, lecytyne i białko,
  • są wolne od szkodliwych chemikaliów. Podczas rafinacji stosuje się różne chemikalia. Oleje tłoczone na zimno są całkowicie organiczne i wolne od chemikaliów. Jeśli wolimy żyć ekologicznie i unikać chemikaliów musimy pomyśleć o przejściu na oleje tłoczone na zimno,
  • są ekstrahowane przy mniejszej ilości ciepła co oznacza więcej wartości odżywczych, które są świetne dla skóry, włosów, paznokci i pomagają w odchudzaniu, ponieważ są lekkostrawne,
  • wzmacniają układ odpornościowy poprzez naturalne przeciwutleniacze jakim jest witamina E która pomagają zmniejszyć radykalne uszkodzenie komórek w naszym ciele,
  • są bogatym źródłem Omega 3 ; 6 ; 9 i witaminy E. Zarówno Omega 3 jak i Omega 6 są znane jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (EFA) co oznacza, że są niezbędnymi składnikami odżywczymi, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania i których nie można wyprodukować sam w przeciwieństwie do innych kwasów tłuszczowych. Dlatego muszą pochodzić z diety i muszą być spożywane regularnie, aby zapewnić organizmowi  odpowiednia ilość kwasów. Przy braku kwasów Omega mogą nastąpić zaburzenia, takie jak zaburzenia czynności nerek i wątroby, obniżenia funkcji odpornościowych, sucha lub popękana skóra a nawet depresja.

A dlaczego kwasy Omega są tak ważne:

Kwasy tłuszczowe Omega 3, Omega 6 i Omega 9 są ważnymi tłuszczami dietetycznymi. Co ciekawe, każdy z nich ma wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Ważne jest jednak aby uzyskać odpowiednią równowagę kwasów tłuszczowych Omega 3 ; 6 ; 9 w diecie. Brak równowagi może przyczyniać się do wielu chorób przewlekłych.

  • Omega 3 ma silne działanie przeciwzapalne, a w dzisiejszym świecie gdzie stres i toksyny środowiskowe są powszechne, może odgrywać niezwykle ważną rolę w tłumieniu nadmiernego stanu zapalnego w organizmie. Odpowiedź zapalna jest naturalnym sposobem gojenia się po urazach i chorobach, jednak przewlekłe zapalenie występuje wtedy, gdy zapalenie trwa zbyt długo      i uważa się, że jest to podstawowa przyczyna wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, Alzheimer i nie tylko. Oleje tłoczone na zimno z kwasami Omega 3 ; 6 ; 9, takie jak rzepak tłoczony na zimno i siemię lniane, które są szczególnie bogate w kwasy Omega 3, gdy są regularnie spożywane, są świetnym sposobem na wspieranie organizmu w łagodzeniu wszelkich stanów zapalnych i mogą pomóc w zapobieganiu niektórych typowych chorób.
  • Omega 6 są niezbędne dla zdrowia ludzkiego, ale ciało człowieka nie może ich wytworzyć samodzielnie dlatego musimy zdobyć je z pożywienia. Wraz z kwasami tłuszczowymi Omega 3 kwasy tłuszczowe Omega 6 odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu mózgu oraz prawidłowym wzroście i rozwoju. Jako rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) kwasy Omega 6 pomagają stymulować wzrost skóry i włosów, utrzymują zdrowie kości, regulują metabolizm i utrzymują układ rozrodczy w dobrym stanie.
  • Omega 9 korzystnie wpływają na serce, mózg i ogólne samopoczucie. Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe Omega 9 mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Omega 9 korzystnie wpływają na zdrowe serca, ponieważ wykazano, że Omega 9 zwiększa poziom cholesterolu HDL (dobry cholesterol) i obniża poziom cholesterolu LDL (zły cholesterol). Może to pomóc w wyeliminowaniu nagromadzenia płytki w tętnicach, które znamy jako jedną z przyczyn zawałów serca i udarów mózgu. Kwasy tłuszczowe Omega 9 znajdujące się w kwasie oleinowym mogą pomóc zwiększyć energię, zmniejszyć gniew i poprawić nastrój. Ponadto wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają wydajność pamięci u osób z chorobą Alzheimera, zmniejszają insulinooporność u osób z cukrzycą

 

Dzięki temu, że oleje nie są filtrowane zachowują jeszcze więcej wartościowych substancji odżywczych. Wychodzimy z założenia, że nie ma potrzeby poprawiania natury ponieważ ona wie najlepiej co jest dla nas najważniejsze i najzdrowsze. Nasze oleje są naturalnie mętne i zawierają cząsteczki nasionek. Jest to całkowicie naturalny proces. Zalecamy przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Ciemno szkło zabezpiecza przed działaniem promieni słonecznych, dzięki czemu minimalizujemy ryzyko jełczenia i utraty wartości odżywczych.

Oczywiście, zalecamy przechowywanie w lodówce. Przechowywanie w lodówce zabezpiecza przed zniszczeniem cennych kwasów omega. Nasze oleje są zawsze świeże, tłoczymy je na specjalnie zamówienie klienta.

Oczywiście nasze oleje smakowe zawierają w 100% tylko naturalne składniki. Jesteśmy przeciwnikami stosowania jakichkolwiek ulepszaczy smaku. Ponieważ jesteśmy siostrami, które wymyśliły sobie, że jedzenie może być bez chemii jasne jest dla nas, że nigdy takich dodatków stosować nie będziemy. Uważamy, że naturalne smakuje najlepiej.

tosowany od setek lat, nazywany Płynnym Złotem Faraonów. Czyli znany był już także w starożytności. Obecnie dzięki badaniom naukowym możemy z całą pewnością stwierdzić, że jest niezwykle wartościowy. 

Olej z czarnuszki ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i medycynie. Analizy potwierdzają jego znaczenie w terapii astmy i utrzymaniu prawidłowej wagi oraz pielęgnacji skóry i włosów.

Dlaczego jest tak wartościowy?

Lista korzystnych dla człowieka związków, które zawierają, jest długa. Są na niej m.in. kwasy Omega 3 ; 6 ; 9 oraz fitosterole, które obniżają cholesterol. Jednak większość terapeutycznych właściwości oleju z czarnuszki pochodzi od tymochinonu. Jest to przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwalergicznych i wspierających odporność.

A. Wspomaga pracę układu pokarmowego

Naukowcy uważają, że tymochinon hamuje wydzielanie kwasu i pomaga utrzymać warstwę śluzu, która wyściela i chroni jelito.

B. Wspomaga układ endokannabinoidowy

Olej z czarnuszki może wpływać na układ endokannabinoidowy (który reguluje pracę naszego organizmu). W oleju z czarnuszki jest fitokannabinoid BCP, który wiąże się wyłącznie z endokannabinoidem CB2. CB2 dominuje w obwodowym układzie nerwowym, układzie odpornościowym, jelitach, wątrobie i kościach. Wspieranie go (za pomocą fitokanaibnoidu) jest ważne do utrzymania tych systemów w równowadze.

C. Zwalcza alergie sezonowe

Tymochinon działa prawdopodobnie tak, jak środek przeciwhistaminowy.

A. Łagodzi bóle stawów

Wpływa na utrzymanie wagi. Pośrednio wpływa na procesy odchudzania poprzez łagodzenie stanów zapalnych.

B. Pomaga utrzymać zdrową skórę i włosy

Olej z czarnuszki wpływa na gojenie się ran i zmniejszenie przebarwień i blizn. Ma także bardzo pomocne właściwości wykorzystywane z powodzeniem w kosmetyce.

  • możesz spożywać bezpośrednio na łyżeczce
  • możesz dodać olej z czarnuszki do potraw, użyć go w dressingu do sałatki, skropić nim dania zbożowe czy zmiksować w smoothie.
  • możesz przyjmować bezpośrednio na skórę lub dodawać do olejków do masażu, a także do szamponów i domowych produktów do pielęgnacji.

 

Uważaj! Nie polewaj olejem z czarnuszki gorących potraw – to może zniszczyć jego delikatne składniki

Olej lniany tłoczony na zimno jest niezwykle wartościowym dodatkiem do potraw, ale najważniejsze zawiera cenne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest bogatym źródłem kwasów Omega. Co ciekawe znajduje również zastosowanie w kosmetyce. 

Inną często spotykaną nazwą jest tzw. Olej Lniany Budwigowy. Nazwa pochodzi od niemieckiej uczonej, dr Budwig, autorki tezy o niedoborze kwasów Omega 3, kilkukrotnie nominowanej za swoje osiągnięcia do otrzymania nagrody Nobla.

Dr Budwig zauważyła, że niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie kwasów Omega 3) może prowadzić do rozwijania się chorób cywilizacyjnych oraz opracowała specjalną dietę (dieta dr Budwig), powszechnie uznawaną za wsparcie w wielu chorobach (m.in. obniżenie poziomu cholesterolu we krwi).

A jak powstaje olej lniany budwigowy:

  • musi być tłoczony na zimno
  • nie może być poddany rafinowaniu (czyli procesowi polegającemu na oddziaływaniu na olej temperaturą czy środkami chemicznymi).

A dlaczego olej lniany jest niezastąpiony? 

Ma on przede wszystkim wiele zalet prozdrowotnych i profilaktycznych. Jest to możliwe dzięki jego właściwościom antyoksydacyjnym: antyoksydanty ochraniają organizm przed wirusami i bakteriami oraz spowalniają reakcje utleniania, przeciwdziałając namnażaniu się wolnych rodników.

Olej lniany charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega 3, z czego 54,956% stanowi kwas alfa-linolenowy ALA. Optymalna dawka ALA to 2g dziennie. Olej lniany to także kwas linolowy LA 15,559% kwasów w oleju lnianym. Optymalna dawka LA to 10g dziennie.

  1. Dodatkowo olej lniany tłoczony na zimno wpływa na regulację poziomu cholesterolu we krwi, a także może wspierać leczenie chorób układu krążenia. Ten rodzaj oleju ceniony jest za to, że wzmacnia naczynia krwionośne, chroni je przed miażdżycą, wspiera układ krążenia, chroni organizm przed rozwinięciem się choroby wieńcowej.
  2. Olej lniany skutecznie przyspiesza metabolizm. Dzięki włączeniu go do codziennej diety możemy wspomóc nasze trawienie i usunąć zbędne elementy przemiany materii z organizmu. Takie właściwości oleju lnianego pomagają utrzymać również prawidłową masę ciała.
  3. Regularne picie oleju lnianego wzmacnia także nasz układ nerwowy oraz wspiera procesy uczenia się i zapamiętywania, a także koncentrację, co ma szczególne znaczenie dla osób uczących się lub pracujących umysłowo.
  4. Jak pokazują różne badania, stosowanie produktów z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi Omega 3 wzmacnia pozytywne zachowania, a w dodatku wzmaga samokontrolę u dzieci ze zdiagnozowanym ADHD.
  5. Olej lniany jest również wykorzystywany w kosmetyce, stanowiąc doskonałe uzupełnienie naturalnej pielęgnacji skóry czy włosów. Sprawia że skóra staje się bardziej nawilżona i elastyczna, a włosy pełne blasku. Jest także świetnym dodatkiem do przygotowywanych posiłków, ponieważ ma doskonały smak i aromat i stanowi dobre uzupełnienie różnych potraw.

Uważaj! Olej lniany stosuj tylko na zimno. 

Olej rzepakowy tłoczony na zimno, nierafinowany nie powinien być używany podczas przyrządzania potraw, które wymagają długotrwałego podgrzewania. Oprócz delikatnej obróbki termicznej można stosować go do przygotowywania m.in. dressingów do surówek i sałatek. Równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do pieczywa oraz jako składnik sosów. Można nim polać także ziemniaki, mięso różne zapiekanki. 

W oleju rzepakowym tłoczonym na zimno znajdziemy wiele istotnych dla utrzymania zdrowia i urody składników. Wśród nich można wymienić:

  • przeciwutleniacze – opóźniające procesy starzenia;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – poprawiające pracę mózgu;
  • beta-karoteny – usprawniające funkcjonowanie narządu wzroku oraz wzmacniające układ odpornościowy.

Warto również wspomnieć o innych prozdrowotnych właściwościach oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i możne on mieć wpływ na:

  • obniżenie się poziom tzw. złego cholesterolu
  • przyspieszeniu przemiany materii
  • rozwoju chorób układu krążenia
  • ochronę przed wystąpieniem miażdżycy i zawału mięśnia sercowego
  • złagodzeniu stanów zapalnych stawów

To zaledwie kilka ważnych składników i właściwości związanych z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (nierafinowanym). Jednak na tej podstawie dokładnie można zobaczyć, że warto go zaprosić do kuchni i codziennego jadłospisu. Już nawet 2 łyżki dziennie dodawane podczas przyrządzania zimnych dań, mogą pozytywnie wpłynąć na ogólne samopoczucie.

Oleje zimnotłoczone mają przecudne właściwości kosmetyczne. Jak najbardziej można je stosować na skórę i do olejowania włosów. 

A jakie właściwości mają poszczególne oleje

Olej z czarnuszki na twarz może dawać spektakularne efekty, mimo że działanie tego oleju jest łagodne i bezpieczne dla skóry twarzy i całego ciała. Kilka kropli oleju z czarnuszki powoduje, że skóra jest nawilżona, miękka, jędrna i elastyczna. Olej z czarnuszki działa antybakteryjne i przeciwgrzybiczo przeciwzapalne może zmniejszyć ilość zaskórników, oczyścić skórę z toksyn, wyrównać koloryt. Działa także przeciwzmarszczkowo. Olej ten możemy także stosować jako odżywka na rzęsy, brwi i włosy. Olej z czarnuszki świetnie nadaje się do olejowania włosów; jest olejem wielonienasyconym. Jego cząsteczki są zbyt duże, by intensywnie wnikać w głąb włosa. Stosowanie oleju z czarnuszki nie będzie więc obciążało włosów, powodowało ich przyklapnięcia, czy rozprostowania skrętu. Świetnie natomiast zabezpieczy włos od zewnątrz, zamykając w nim porządną dawkę nawilżenia. Warto wypróbować olej z nasion czarnuszki na skalp i łysienie o różnym podłożu, także na łysienie plackowate i zakola. 

Olej lniany zimnotłoczony doskonale sprawdza się przy używaniu na skórę. Ma doskonałe właściwości łagodzące i sprawdza się przy skórze atopowej i podrażnionej. Olej lnainy stosowany na skórę to naturalna broń w walce z oznakami starzenia – zmarszczkami, utratą elastyczności i jędrności skóry. Z uwagi na wysoką zawartość kwasu alfa-linolenowego, spożywanie oleju lnianego poprawi gładkość i nawilżenie skóry, a witamina E opóźni procesy starzenia się komórek. Regularnie stosowany olej lniany na twarz sprawi, że Twoja cera będzie promienna, skóra ładnie napięta, a zmarszczki przestaną spędzać Ci sen z powiek. Olej lniany jest wręcz idealny dla każdego typu cery, szczególnie tej która jest narażona na nadmiernie wysuszenie, pogłębianie zmarszczek i utratę elastyczności.

Olej lniany, ze względu na lekką konsystencję, nie zatyka porów i dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. Olej zmniejszy też występowanie krostek, dzięki czemu będziesz cieszyć się gładką cerą. Olej lniany zawiera witaminę E, stosowany bezpośrednio na włosy da im dodatkowe nawilżenie, ochroni przed osłabieniem i zabezpieczy przed rozdwajaniem się końcówek. Można go stosować także na skórę głowy, gdy jest podrażnione i/lub przesuszona.

Olej rzepakowy zimnotłoczony, nierafinowany zawiera w sobie witaminę E, nazywaną również witaminą młodości i płodności, która chroni przed wolnymi rodnikami, przez co naturalnie przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i starzeniu się. Olej ten wykorzystywany jest również w kosmetyce i dzięki zawartości witaminy K, która łagodzi zmiany naczynkowe i trądzikowe, a także prowitaminy A (beta-karoten) łagodzącej podrażnienia skórne jest świetnym dodatkiem do codziennej pielęgnacji. Ma świetne właściwości nawilżające, także doskonale sprawdza się przy cerze trądzikowej, wysuszonej. Jest także świetnym kosmetykiem dla włosów. Plejowanie włosów olejem rzepakowym można przeprowadzić na sucho lub na mokro. Zabieg wzmocni cebulki, głęboko nawilży i wygładzi kosmyki i sprawi, że będą one gładkie i miękkie w dotyku. 

 

Ocet jabłkowy, jak każdy, naturalny produkt, może wspierać nasze zdrowie, gdy stosujemy go regularnie, przez dłuższy okres włączając do codziennej diety. Osoby wykorzystujące żywy ocet jabłkowy do picia, mówią, że pierwsze efekty widziały po okresie miesiąca, dwóch lub trzech. 

Właściwości octu jabłkowego, które potwierdza nauka:

  1. Zabija bakterie — działa naturalnie i łagodnie. Potwierdzono zwalczający wpływ octu jabłkowego na bakterie E. Coli i S. aureus
  2. Pozwala pozbyć się infekcji grzybiczych — w tym celu bywa stosowany zarówno wewnętrznie, jak         i zewnętrznie. Potwierdzono zwalczający wpływ na grzyby z grupy C. albicans
  3. Działa jak probiotyk — wspiera mikrobiom jelit, zwiększając liczebność bakterii Lactobacillus                  i Bifidobacterium
  4. Reguluje poziom kwasu żołądkowego — w sytuacji, gdy żołądek produkuje go zbyt mało. Jeśli przyczyną zgagi nie jest nadkwasota, a np. stres czy błędy dietetyczne, może pomóc w zwalczaniu problemu.
  5. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów obniżając ryzyko miażdżycy czy udarów
  6. Obniża ciśnienie krwi, wspierając pracę serca
  7. Zawiera sporo przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu, niszcząc wolne rodniki. W ten sposób chroni nas np. przed rakiem czy chorobą Alzheimera. Są to witaminy z trzech grup (A, E, D) polifenole, chinony i katecholaminy
  8. Zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu wspiera proces odchudzania. Jeśli do posiłku dodajemy ocet jabłkowy, energia z pożywienia będzie uwalniana dłużej i bardziej efektywnie
  9. Wspomaga leczenie cukrzycy, obniżając poziom cukru we krwi. Reguluje metabolizm cukrów i poprawia także wrażliwość komórek na insulinę
  10. Poprawia procesy trawienia. Dzięki obecności pektyn i wsparciu dla mikrobiomu ocet jabłkowy może okazać się pomocny w zaparciach

Oczywiście, nasz ocet jest w 100% naturalny. Nie zawiera żadnych dodatków i konserwantów. Nasz ocet powstaje w wyniku długiej naturalnej fermentacji. Tylko taki proces pozwala uzyskać tzw. ocet żywy, czyli biologicznie aktywny. To zapewnia, że ocet zawiera cudowne właściwości odżywcze.