Ciekawostka

Ocet jabłkowy jak powstaje i dlaczego warto go zażywać?

żywy ocet dlaczego warto pić

Ocet jabłkowy to produkt powstały z fermentacji jabłek, a także soku jabłkowego. Proces produkcji trwa około roku i jest kontrolowany codziennie. Ocet jabłkowy zawiera wiele substancji odżywczych, takich jak witaminy i minerały oraz może pomóc w utracie wagi, regulowaniu poziomu cukru we krwi i innych dolegliwościach zdrowotnych.

NIE LUBISZ SMAKU OCTU JABŁKOWEGO? WYPRÓBUJ NASZ DELIKATNY OCET JABŁKOWY

Co ma w sobie ocet jabłkowy?

Naturalny tak zwany żywy ocet – to źródło substancji odżywczych takich jak aminokwasy, pektyny, kwasy mlekowe i octowe. W occie znajdują się także witaminy A, C, B, i E oraz składniki mineralne potas, wapń, krzem, magnez, żelazo, fosfor, sód oraz cynk.

Ocet jabłkowy według badań pomaga na :

  • na utratę kilogramów,
  • na cholesterol,
  • na PCOS,
  • na prawidłowy poziom cukru we krwi,
  • na cukrzyce typu 2.

Ocet jabłkowy stosuje się na wiele innych dolegliwości. Obiecujemy, że będziemy szukać badań naukowych, aby potwierdzić jego działanie.

Dużo ludzi stosuje i poleca ocet jabłkowy na:

  • ból gardła,
  • podniesienie odporności,
  • poprawę trawienia,
  • wzmocnienie wątroby,
  • gronkowca,
  • poprawę pracy serca,
  • oczyszczenie żył,
  • zapalenie stawów,
  • niestrawność,
  • refluks,
  • popraw skóry twarzy,
  • swędzenie skóry głowy.

Jak pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy najlepiej pić rozcieńczony. Można mieszać go z wodą, napojem, sokiem albo dodawać go po prostu do potraw.

Ocet jabłkowy w kuchni jak stosować:

  • do zakwaszania zup,
  • do konserwowania żywności,
  • do sosu do sałatek,
  • do marynat do warzyw,
  • do past kanapkowych,
  • itp.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Jak podają naukowcy, dietetycy dzienna porcja octu jabłkowego to 15-30 ml czyli 1-2 łyżki rozpuszczonego w szklance wody.

Jak długo można pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy naturalny można pić codziennie przez wiele miesięcy. Jeśli jest się osobą zdrową. Niektórzy twierdzą, że należy robić przerwy.

Kto nie powinien pić octu jabłkowego?

Ocet jabłkowy nie powinny pić osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego, a w szczególności żołądkowe.

Nie zalecane jest także dla kobiet w ciąży.

Źródło:

  1. Lee, Noo Ri, Hae-Jin Lee, Na Young Yoon, Donghye Kim, Minyoung Jung, and Eung Ho Choi. 2016. “Application of Topical Acids Improves Atopic Dermatitis in Murine Model by Enhancement of Skin Barrier Functions Regardless of the Origin of Acids.” Annals of Dermatology 28 (6): 690–96.
  2. White, Andrea M., and Carol S. Johnston. 2007. “Vinegar Ingestion at Bedtime Moderates Waking Glucose Concentrations in Adults with Well-Controlled Type 2 Diabetes.” Diabetes Care 30 (11): 2814–15.
  3. Berger, Matt. 2020. “The Potential Side Effects from Diuretic Drugs Taken for High Blood Pressure.” Healthline Media. February 19, 2020. https://www.healthline.com/health-news/diuretic-drugs-side-effects-high-blood-pressure.

Dodaj komentarz

O czym chcesz poczytać?