Oleje roślinne warte są każdej uwagi, a także wprowadzenia do codzinnego jadłospisu. Oleje tłoczone na zimno znane są od setek lat i z powodzeniem stosowane na wiele sposobów. Najbardziej powszechnym rozwiązaniem jest picie takich olei, jednak są także świetnym dodatkiem do potraw i rewelacyjnym kosmetykiem do skóry i włosów. Olejowanie włosów właśnie takim olejami sprawia, że są lśniące i zdrowe. Poleca się także oleje tłoczone na zimno jako pomoc przy różnego rodzaju problemach skórnych.
Oleje roślinne, jakie możemy wymienić to np. lniany, rzepakowy, z czarnuszki itp. A jakie mają właściwości. Czy coś wiesz na ten temat? I gdzie kupić takie olej, żeby był bezpieczny dla nas i naszych dzieci? Zastosowanie olejów roślinnych jest różnorodne. Oleje jadalne żywe mają szczególne znaczenie, ponieważ mogą opóźniać procesy starzenia albo przywracać prawidłowy metabolizm.
Stare chińskie przysłowie mówi „Przed trzydziestym rokiem życia oszukujesz chorobą, a po trzydziestce choroba zaczyna oszukiwać ciebie”. Około 90% osób uważa, że lekarz powinien pomóc w ich problemach zdrowotnych. Mechanizmy wielu chorób przewlekłych są często bardzo złożone, a możliwości zrozumienia przyczyn dość ograniczone.
Choroby sercowo-naczyniowe są najczęstszą przyczyną śmierci. Uwagę zwraca wzrost osób umierających na te choroby w wieku młodzieńczym i średnim od 35 do 59 lat. Współczesna medycyna zna ponad 10 000 nazw różnych chorób.
Tkanka tłuszczowa
Możemy tkankę tłuszczową podzielić na dwa rodzaje – brunatna lub biała. Brunatna tkanka to taka, która występuje u noworodków. Pod koniec pierwszego roku zostaje zastąpiona przez białą, ale nie znika całkowicie. Tkanka tłuszczowa brunatna u człowieka dorosłego występuje w pewnych obszarach ciała np. pomiędzy łopatkami. Co ciekawe, szczupłe osoby posiadają znaczniej więcej tkanki tłuszczowej brunatnej niż otyłe. WHO szacuje, że co trzecia osoba na ziemi ma nadwagę lub otyłość. Wiadomo, że nadwaga zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, nadciśnienia i innych chorób sercowo — naczyniowych. Pewna grupa z Uniwersytetu w Wyoming USA odkryła, że przez dodanie do diety kapsaicyny zwiększenie masy ciała zostało utrudnione. Wysokie stężenie kapsaicyny jest w ostrych papryczkach chili czy habanero.
Wiadomo, że ssaki w tym ludzie mają białe i brązowe komórki tłuszczowe. Białe komórki tłuszczowe odpowiedzialne są za gromadzenie energii, natomiast brązowe komórki odpowiadają za jej uwalnianie i wydatkowanie. Autorzy sugerują, że kapsaicyna może zmienić białe adipocyty w brązowe, przyczyniają się do spalenia gromadzonej w nich energii. Wpływ kapsaicyny przeprowadzona na myszach karmionych jedzeniem wysokotłuszczowym.
Tłuszcze roślinne mit czy prawda?
Aby zrozumieć, które tłuszcze faktycznie szkodzą i jaki wpływ mają na nasz metabolizm. Niektóre rodzaje tłuszczy są korzystne dla zdrowia, natomiast inne są szkodliwe. Problem pojawia się w tym, że trudno jest unikać niezdrowych tłuszczy w nowoczesnej diecie i niestety są głównym jej składnikiem. Jak wiadomo zdrowe tłuszcze stymulują spalanie tłuszczu, natomiast szkodliwe działają na geny, które spowalniają metabolizm, a co w konsekwencji prowadzi do przyrostu masy ciała. Uświadomić sobie trzeba, że rodzaj tłuszczu jest ważniejszy, niż ilość. Najważniejsze jest, aby wiedzieć, które tłuszcze są korzystne, a które szkodliwe. Jeszcze raz podkreślę, dobre tłuszcze działają na geny pobudzają metabolizm, pomagają spalić tłuszcz szybciej oraz być zdrowszym. Sztuczne tłuszcze niestety dla naszego organizmu są obce i on ich nie rozpoznaje. Taki niekorzystny tłuszcz zakłóca naturalny metabolizm i ma bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie.
- Oleje roślinne tłoczone na zimno
Prawdziwy olej tłoczony na zimno nie podlega chemicznej obróbce. Taki olej możemy nazwać „żywy” dlatego nie przechowujemy go dłużej niż 6 miesięcy. Zasadniczą wartością odżywczą takich olej jest wysoka zawartość triglicerydów w wyższych kwasach tłuszczowych: do 90% – w siemieniu lnianym, 60-62% ostropeście plamistym, do 50% w słoneczniku itp.
W procesie produkcji oleju tłoczonego na zimno nie stosuje się technologii, aby poprawić smak albo wydłużyć termin przydatność. Im mniej operacji przetwarzania nasion, tym większa wartość odżywcza uzyskanego oleju. Taki olej jest bardzo wrażliwy na temperaturę. Jeżeli temperatura tłoczenia wzrasta powyżej 49°C to witaminy i minerały szybko ulegają rozkładowi. Dlatego tak ważne jest, aby kupować olej z prawdziwych małych olejarni.
Olej tłoczony na zimno jest prawie w 100% wchłaniany przez organizm, ma działanie lecznicze np. normalizuje ciśnienie krwi, pomaga w odchudzaniu – zmniejsza apetyt, zapewnia nieocenione korzyści w budowie odporności itp.
W krajach gdzie stosuje się dużo „żywych olei” ludzie wyróżniają się dobrym zdrowiem, zewnętrznym pięknem i młodością. Oleje tego typu są bogate w witaminy A, E, D, K jedno- , wielonasycone kwasy tłuszczowe i inne substancje korzystne dla zdrowia.
Tłuszcze i lipidy
Kwasy tłuszczowe możemy podzielić na:
- Nasycone
- Nienasycone
Fizjologiczna rola tłuszczów w organizmie:
- Chroni warstwę narządów.
- Gromadzi rezerwy energetyczne narządów.
- Reguluje ciśnienie krwi.
- Tłuszcze są częścią ścian komórkowych.
- Uczestniczą w regulacji wejścia do komórek wody, soli, węglowodanów, aminokwasów.
- Mają działanie żółciopędne, pobudzają funkcję jelit.
- Uczestniczą w regulacji wejścia do komórek wody, soli, aminokwasów, węglowodanów.
Ważne jest, aby pamiętać, że substancje niezbędne dla organizmu mogą być wchłaniane tylko w obecność tłuszczu w diecie. Takim substancjami są np. witaminy z grupy A, D, E, K.
Pozytywną rolą kwasów tłuszczowych w ludzkim organizmie jest obniżenie ciśnienia krwi, poprawiają wygląd skóry i włosów, zapobiegają zapaleniu stawów, zmniejszają ryzyko zakrzepicy, pozytywne wpływają na układ krążenia, są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu.
Klasyfikacja tłuszczów roślinnych:
- Omega -3 –
Rodzina tłuszczy Omega -3
- Alfa LINKELACID
- EPA i DHA
- Prostaglandyny typu 3
Jakie są oznaki niedoboru Omega – 3 w organizmie:
- trudności z pamięcią i koncentracją,
- sucha skóra,
- „gęsia skóra „na rękach i nogach,
- problemy z wysokim ciśnieniem krwi,
- stany zapalne w organizmie,
- nagromadzenie płynu w ciele,
- trudności z utratą wagi,
- kłopoty ze wzrokiem,
- częste infekcje,
- podwyższony triglicerydy we krwi,
- naruszenie koordynacji ruchów,
- zbyt wolno rosnące dzieci.
Prostaglandyny typu 3, czyli Omega – 3 są niezbędne do:
- prawidłowego funkcjonowania mózgu, pamięci czy nastroju,
- prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
- prawidłowego metabolizmu,
- utrzymania prawidłowego poziomu nawodnienia,
- prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, zmniejszenia lepkość krwi, poziomu cholesteroli i tłuszczu we krwi,
- Omega- 6
Rodzina tłuszczów Omega – 6:
- Kwas linolowy
- GLA, DGLA
- Prostaglandyny typu 1
Jakie są oznaki niedoboru Omega – 6 w organizmie:
- wysypka alergiczna,
- zwiększone ciśnienie krwi,
- sucha skóra,
- problemy z utratą wagi lub przyrostem wagi,
- problemy ze zdrowiem psychicznym,
- poczucie pragnienia,
- suche oko,
- stany zapalne organizmu,
- bóle w gruczołach mlecznych,
- niewłaściwy poziom glukozy we krwi.
Jednak należy pamiętać, że nadmierne spożywanie kwasów Omega-6, który w swoim składzie zawiera kwas linolowy np. słonecznik, kukurydza prowadzi do wzrostu „złych” eikozanoidów odpowiedzialne za procesy zapalne w organizmie w tym np. zwężenia światła naczyń krwionośnych i oskrzeli. Dlatego, aby ustrzec się przed nadmiarem tłuszczów Omega- 6, musimy doprowadzić do równowagi i konieczne jest wprowadzenie kawasów tłuszczowych z grupy Omega -3. Wysoką dawkę kwasów Omega 3 możemy znaleźć w oleju lnianym, oczywiście tłoczonym na zimno.
Rodzina tłuszczów Omega – 9:
są to tłuszcze jednonasycone zawarte między innymi w oliwkach, migdałach, awokado, orzechach laskowych itp. Obserwuje się w przypadku spożycia oliwy z oliwek – wśród mieszkańców krajów śródziemnomorskich, których dieta zawiera dużą ilości tej substancji, ilość zachorowań na układ krwionośny jest znaczniej niższa.
Jakie są korzyści ze spożywania niezbędnych tłuszczów
- Poprawiają efektywność pracy mózgu.
- Poprawiają gospodarkę hormonalną.
- Poprawiają wygląd włosów i skóry.
- Poprawiają jakość snu.
- Łagodzą stany lękowe, zaburzenia nerwowe.
- Poprawiają elastyczność stawów.
- Wpływają pozytywnie na elastyczność mięśni i stawów.
- Zmniejszają poziom cukru we krwi.
- Zapobiegają zakrzepicy.
- Wspomagają prace wątroby w tym tworzenie kwasów żółciowych.
- Łagodzą trądzik, egzemy skórne.
- Łagodzą nietolerancje pokarmowe i alergie.
- Ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu.
- Są częścią hormonów, w tym płciowych, zwłaszcza testosteronu.
- Łagodzą lub eliminują bóle neurologiczne.
- Enzymy rozkładają żywność w celu lepszej absorpcji, a jedna czwarta wszystkich naszych systemów enzymatycznych zależy od tłuszczów.
Z braku w organizmie człowieka niezbędnych tłuszczy pojawiają się stany patologiczne i chorobowe między innymi:
- zmiany miażdżycowe naczyń krwionośnych,
- astma,
- rak piersi,
- osteoporoza,
- wypryski,
- kandydoza jelit,
- nadwaga,
- niska odporność,
- śluzowe zapalenie okrężnicy,
- sztywne stawy.
Można zauważyć, że organizm pozbawiony olei, traci wilgoć!!! I co wtedy się dzieje:
- Pojawia się uczucie pragnienia połączone z suchością ust.
- Sucha skóra, która szybko się starzeje.
- Suche usta, które pękają.
- Sztywne „skrzypiące” stawy.
- Ból oczu.
- Utracona elastyczność ścięgien.
Czy wiesz, kiedy wchłaniane niezbędnych tłuszczy jest utrudnione?
Wchłaniane niezbędnych tłuszczy w naszym organizmie jest utrudnione, kiedy używasz więcej tłuszczy nasyconych, rafinowanego cukru, alkoholu oraz poddany jesteś długotrwałemu stresowi.
Czy wiesz, że…
Mózg człowieka składa się z 30% niezbędnych tłuszczy, dlatego ich brak może doprowadzić do licznych chorób nerwowych i psychicznych.