Ciekawostka

Olej z czarnuszki dla każdego

Kichasz, bo nie pijesz czarnuszki

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany

Czarnuszka, nazywana także czarnym kminem lub Płynnym Złotem Faraonów. Ta roślina znana jest już od czasów starożytnych. W małych ziarenkach znajduje się wiele substancji, które mają działanie antyoksydacyjne, antyzapalne oraz antynowotworowe. Wiele cennych właściwości zostało potwierdzonych badaniami naukowymi. A więc powinniśmy na stałe dołożyć go do naszego jadłospisu.

Olej z czarnuszki składa się w 85% z kwasów tłuszczowych i poza tym można wyróżnić:

  • Fosfolipidy, fitosterole
  • Flawonoidy
  • Alkaloidy
  • Olejki eteryczne
  • Witaminy A, E, B1, B3, B6, biotyna
  • Cynk, potas, selen, magnez, żelazo, sód.

Potwierdzono, że czarnuszka działa

  • Przeciwalergicznie
  • Przeciwbólowo
  • Przeciwzapalnie
  • Przeciwutleniająco
  • Przeciwnowotworowo
  • Przeciwgorączkowo
  • Rozkurczowo
  • Przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwpasożytniczo
  • Wspiera układ odpornościowy
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Rozrzedza wydzielinę z dróg oddechowych
  • Przeciwcukrzycowo
  • Obniża cholesterol i trójglicerydów we krwi

Olej z czarnuszki właściwości

Olej z czarnuszki tłoczony z ziaren „czarnego kminu” pomaga zachować równowagę w organizmie, wzmacnia działanie układu odpornościowego oraz zapobiega rozwojowi wielu chorób. Olej ten to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę całego organizmu. Zawarty naturalny olejek eteryczny tymochinon działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Składnik ten pomaga hamować rozwój i niszczyć komórki nowotworowe.

Olej z czarnuszki, a odporność organizmu

Olej z czarnuszki można stosować u dzieci i dorosłych. Olej świetnie mobilizuje układ odpornościowy, działa immunomodulująco, pomaga łatwo i szybko radzić sobie z infekcją. Regularne picie oleju z czarnuszki sprawia, że poziom przeciwciał rośnie jest to najlepszy sposób na podniesienie odporności organizmu.

Olej z czarnuszki, a alergie

Badania wykazały, że olej z nasion czarnuszki tłoczony na zimno wspiera leczenie alergii i nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. Jest to naturalny sposób w przypadku kataru siennego, uczulenia na roztocza czy astmę. Olej z czarnego kminu pomocny jest także w trakcie leczenia zapalenia oskrzeli. Zawarte w oleju olejki eteryczne rozszerzają oskrzela i wspomagają ich prawidłową pracę oraz ułatwiają wykrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych.  Olej skuteczny jest również w alergiach skórnych i atopowym zapaleniu skóry. Warto zaznaczyć, że olej z czarnuszki nie wykazuje skutków ubocznych.

Olej z czarnuszki, a układ pokarmowy

Olej z czarnuszki łagodzi wiele nieprzyjemnych dolegliwość ze strony układu pokarmowego. Działa przeciwzapalne, przyspiesza leczenie wrzodów żołądka, refluksu oraz wrzodów dwunastnicy, co ciekawe bardzo dobrze działa na zatrucia pokarmowe. Właśnie tan olej wspomaga także pracę wątroby.

Olej z czarnuszki, a cholesterol

Tłoczony na zimno olej z czarnuszki zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6, Omega 9 oraz Omega 3. Olejki eteryczne, zawarte w nasionach czarnuszki, chronią także przed stanem zapalnym w obrębie układu krwionośnego oraz pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Regularne picie naturalnego oleju pomaga zahamować rozwój cukrzycy typu B i miażdżycy oraz obniża ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego.

Olej z czarnuszki, a skóra

Olej z czarnuszki świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry twarzy oraz całego ciała. Właściwości antybakteryjne doskonale sprawdzają się przy atopowym zapaleniu skóry, trądziku czy liszaju. Zawartość przeciwutleniaczy (witaminy A i E ) sprawia, że jest on pomocny w pielęgnacji skóry wrażliwej i regeneracji naskórka. Kwasy tłuszczowe odżywiają skórę, pomagają pozbyć się płytkich zmarszczek i chronią przed tworzeniem się nowych. Inną cenną zaletą oleju z czarnuszki są jego właściwości łagodzące podrażnienia i poparzenia słoneczne. Wspomaga on także gojenie się ran i blizn.

Olej z czarnuszki, a włosy

Właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze sprawiają, że doskonale sprawdza się u osób borykających się z łupieżem. Zawarte w oleju z czarnuszki dobroczynne właściwości odżywiają włosy, poprawiają kondycję włosów. Regularne stosownie oleju sprawia, że włosy stają się gęstsze i mocniejsze, zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów czy łysieniu. Na rynku drogeryjnym jest dużo szamponów czy kosmetyków z dodatkiem czarnuszki ale najprostszą metodą jest olejowanie włosów.

Olej z czarnuszki dla kogo?

Olej z czarnuszki można stosować profilaktycznie i sięgnąć po niego gdy nic nam nie dolega zdrowotnie. Doskonale wspiera odporność wiosną i jesienią, gdy najbardziej jesteśmy narażeni na działanie bakterii i wirusów. Olej z czarnuszki słynie już od czasów starożytnych i był używany już w starożytnym Egipcie ze swoich właściwości wzmacniających odporność, dlatego doskonale sprawdza się u dzieci i dorosłych. Czyli u każdego kto chce zadbać o swoje zdrowie.

Olej z czarnuszki, zastosowanie

Uważaj! Olej z czarnuszki tłoczony na zimno stosujemy tylko na zimno, nie wolno go podgrzewać.

Tłoczony na zimno olej z czarnuszki może być używany wewnętrznie  i zewnętrznie. Zastosowanie oleju pozwala dostarczyć wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Do poprawienia urody stosuje się go zewnętrznie jako np. dodatek do kremów czy samodzielnie.

Należy zwrócić uwagę, że obróbka termiczna niszczy wiele zawartych w nim substancji i obniża prozdrowotne właściwości, dlatego zawsze należy go pić na surowo. Osoby dorosłe powinny pić 1 łyżeczkę oleju 2 razy dziennie przed posiłkiem, a dzieci 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie. Jednak do tej pory nie udało się ustalić najlepszej dawki oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno, dlatego też dawkowanie pozostaje sprawą indywidualną. Można go popić wodą, ulubionym sokiem czy wymieszać z miodem.

Olej z czarnuszki można wykorzystać w kuchni. Doskonale sprawdza się jako baza do sosów sałatkowych, sałatek i surówek, pieczywa, mięsa i innych przekąsek. Bardzo dobrze komponuje się z sokiem jabłkowym, bananowym, malinowym czy z czarnego bzu. Olej z czarnuszki świetnie sprawdza się jako zamiennik czarnego pieprzu, ale pod warunkiem że stosujemy go gdy potrawa już jest przestudzona, aby nie stracił cudownych właściwości. Jeszcze innym sposobem na spożywanie oleju jest mieszanie go z miodem, jogurtem, owocowym koktajlem czy syropem klonowym.

Stosowanie zewnętrzne oleju z czarnuszki  pozwala odżywić, nawilżyć skórę, złagodzić podrażnienie lub infekcje grzybicze. Smarowanie skóry albo olejowanie włosów dostarcza wielu cennych składników. Można go nakładać bezpośrednio na skórę, włosy i paznokcie po około 30 minutach należy go zmyć. Innym sposobem jest wkropienie kilka kropli oleju do ulubionego kremu, balsamu czy szamponu do włosów.

Dodaj komentarz

O czym chcesz poczytać?