Ciekawostka

Czy olej rzepakowy jest zdrowy?

6
Olej rzepakowy tłoczony na zimno, tłoczy się z wyselekcjonowanych polskich nasion rzepaku. Taki olej ma żółty kolor oraz delikatny smak i zapach. Olej rzepakowy zawiera cenne dla organizmu składniki, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (kwas omega-6) oraz linolenowy (kwas omega-3). Olej rzepakowy tłoczony na zimno to produkt 100% naturalny. Olej rzepakowy to bardzo popularny produkt. Powstaje z najlepszych polskich nasion rzepaku. Tłoczony na zimno w najlepszej prasie ślimakowej przeznaczonej do tłoczenia olejów. Dzięki temu zachowuje jeszcze więcej wartościowych substancji odżywczych. Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest prawdziwą skarbnicą wielu różnych składników odżywczych, dzięki temu ma doskonały wpływ na kondycje ludzkiego organizmu. Jednym z najważniejszych powodów, dla których warto sięgnąć po ten olej są kwasy tłuszczowe.
Chodzi tutaj zwłaszcza o kwas linolowy Omega 6 oraz linolenowy Omega 3. Warto zaznaczyć, że kwasy Omega 6 i Omega 3 w oleju rzepakowym nierafinowanym występują w najbardziej korzystnych proporcjach, która wynosi 2:1. Obie te substancje są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a w szczególności serca i całego układu krwionośnego. Olej rzepakowy jest także cennym źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin ADEK ponadto w oleju obecne są również fitosterole. Witamina E stanowi jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy i naturalny antyoksydant, a także łagodzi stany zapalny w organizmie, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a nawet przeciwdziała nowotworom. Natomiast witamina K występująca także w oleju rzepakowym, spożywanie już dwóch łyżek tego oleju pokrywa dzienne zapotrzebowanie w ponad 50%. Witamina ta pomaga zapobiegać rozwojowi osteoporozy oraz w razie potrzeby wspomaga jej leczenie. Olej rzepakowy przede wszystkim:
  • Skutecznie obniża poziom „złego cholesterolu”.
  • Zapobiega chorobą serca.
  • Wspomaga cały układ krwionośny.
  • Chroni przed cukrzycą.
  • Witaminy zawarte w oleju rzepakowym, a w szczególności K jest pomocna przy profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
  • Dzięki kwasom DHA bardzo pozytywnie wpływa na pracę mózgu.
  • Reguluje przemianę materii i jest pomocny w zachowaniu zgrabnej sylwetki.

Olej rzepakowy, a układ krwionośny

Jego spożywanie można polecić szczególnie osobą, które chorują na miażdżycę i choroby serca, albo są szczególnie narażone na zapadnie na nie. Olej rzepakowy obniża poziom cholesterolu a także chroni przed cukrzycą i jej powikłaniami. To dzięki zawartym w oleju rzepakowym kwasom tłuszczowym.

Olej rzepakowy, a zdrowie psychiczne

Olej dzięki zawartości kwasu DHA bardzo pozytywnie wpływa na pracę mózgu przyjmowanie go może być pomocne nawet przy zaburzeniach pamięci i chorobie Alzheimera. Co więcej poprawia także wzrok.

Olej rzepakowy, a działanie prozdrowotne

Olej rzepakowy tłoczony na zimno wzmacnia układ immunologiczny i reguluje przemianę materii dzięki temu pomaga zachować zgrabną sylwetkę. Witaminy zawarte w oleju rzepakowym, a zwłaszcza witaminę K pomocna jest przy profilaktyce i leczeniu osteoporozy. A witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ADEK podnoszą odporność.

Olej rzepakowy, a działanie kosmetyczne

Można stosować olej rzepakowy nie tylko wewnętrznie ale także zewnętrznie, świetnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.  Stosują na skórę twarzy wygładza kurze łapki pod oczami i doskonale nawilża. Ochroni naszą skórę przed wysuszenie    w czasie zimny, a latem złagodzi i ochroni przed poparzeniem słonecznym. Olejowanie włosów na mokro jak i na sucho doskonale je nawilży i odżywi.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno zastosowanie

Oprócz kwasów tłuszczowych olej rzepakowy zawiera również inne cenne składniki odżywcze. Należą do nich witaminy ADEK oraz sterole roślinne. Warto wiedzieć, że łyżka oleju zaspokaja aż 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę E u mężczyzn   i 70% u kobiet. Z kolei dwie łyżki to ponad 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Ponadto obecne są w nim też największe spośród wszystkich olei ilości witaminy A, która stanowi bardzo istotny dla naszego organizmu składnik. Nic więc dziwnego, że w przypadku oleju rzepakowego właściwości lecznicze są naprawdę imponujące. Olej rzepakowy świetnie sprawdzi się do sałatek i surówek – doskonale nadaje się na bazę dressingów oraz sosu winegret. Polecamy go zwłaszcza jako dodatek do surówki z kiszonej kapusty. Warto wypróbować również przysmak, jakim jest olej rzepakowy na pieczywie. Zamoczony w tym specyfiku chleb można dodatkowo obtoczyć w ziarnach słonecznika czy mielonego sezamu – w ten sposób otrzymamy naprawdę zdrową i smaczną przekąskę.

Dodaj komentarz

O czym chcesz poczytać?